[gallery link="file" size="large" ids="6135,6139,6143,6145,6147,6149,6151,6141,6137"]
"16 yaşında 150 TL’ye elektrikli araba yaptı" haberi yerel basının dışında TRT Habere de konu oldu.
İlimizde yaşayan 16 yaşındaki lise öğrencisi sadece 150 lira harcayarak üç ay gibi bir sürede 80 km mesafe gidebilen bir elektrikli araç yaptı.
Henüz 16 yaşında, Mikail Işık Afyonkarahisar’da yaşıyor. Rahmiye Sare Palalı Teknik koleji ikinci sınıf öğrencisi elektrik elektronik bölümünde eğitim görüyor. Bir amacı vardı, o da elektrikli otomobil yapabilmekti. Okulda verilen projeye, okuldan kalan zamanlarında babası Alaeddin Işık’ın işyerinde çalışmaya başladı. Aracın kaburgasını oluşturan demirleri, daha önce kalorifer tesisatından ayırdığı demirlerle yaptı.
Proje olarak başladı
Işık, “16 yaşındayım Afyonkarahisar Rahmiye Sare Palalı Teknik Koleji’nde öğrenciyim. Lise 2. sınıf öğrencisiyim. Elektrik, elektronik bölümü okuyorum. Ben bunu okulumuzda bir proje olarak başlatmıştım. İlk zamanlarda bunu yapması çok zor oldu ama neticede yaptık. Ben bunu yaparken babamın da desteğini aldım. Ben babama bu yönüyle destek verdiği için çok teşekkür ediyorum” dedi.
Sessiz ve çevreye duyarlı
“Otomobili yaklaşık 3 ay içerisinde yaptım” diyen Işık, “Aslında bakarsınız temeli 4 aya dayanıyor. Ben bunu yapmak istediğim de bunun fikri bana televizyonlardan geldi ve bir merak sardı. Bu meraka başlayarak ortaya böyle bir araç çıktı. Ben bunu yakıttan tasarruf etmek için elektrikli olarak yaptım. Çünkü malumunuz ülkemizde akaryakıt fiyatları çok yüksek. Dolayısıyla insanlar akaryakıt alırken ekonomik olarak sıkıntıya girebiliyor. Dolayısıyla ben de böyle bir fikir oluştu ve ortaya da böyle bir araç çıktı. Çevre dostu bir otomobil ve doğaya zarar verecek gaz salımı yapmıyor. Araç çok sessiz çalışıyor. Hareket halindeyken tek ses duyamazsınız. Sadece lastik sesi gelir kulağınıza” şeklinde konuştu.
3 ayda 150 liraya yaptı
Bu otomobilin adını Kocatepe koyduğunu söyleyen Işık, “Bunun sebebi de Büyük taarruzun başladığı nokta olması. Ben bu otomobili yaklaşık 3 ayda yaptım ve yaklaşık olarak bana 100-150 lira kadar bir maliyeti var. Ben bunu yaparken atölyemizde olan malzemelerden kullandım. Birçok malzeme kendi elimizde vardı. Bunun kalıbını oluşturduğum borularını, evde sökmüş olduğumuz kalorifer tesisatının borularından kullandım. İşe yarar diye atmadık, kenara koyduk aklımıza da böyle bir proje gelince bu boruları kullanmak istedik. Boruları bükerek şekil oluşturduk ve ortaya böyle bir araç çıkardık. Aracın kalıbını bu şekilde oluşturduk” dedi.
1000 watlık motor var
“Babam elektrikli bisiklet tamircisi” diyen Işık, “Burada çıkan hurdalarla onları birleştirdik ve böyle bir araba yaptık. Aracım iki kişiyi çok rahat taşıyor. 80 kilometre mesafeye gidebilen bu araç yaklaşık 40 kilometre de hız yapıyor. 1000 wattlık motor var” şeklinde konuştu.
Elektrik elektronik mühendisi olmak istiyor
Işık, “Ben elektrik elektronik mühendisliğini okuyarak mühendis olmak istiyorum. Bu mesleği iyi bir noktaya getirmek istiyorum. Neticede babamın mesleği ve severek yapıyoruz. Cumhurbaşkanımızın yerli otomobil yapın çağrısı da benim bu aracı yapmamda etkili oldu. Cumhurbaşkanımız yerli otomobil çağrısı yapıyor ancak duyarlılık yeteri kadar değil. Dolayısıyla ben de böyle bir şey yapmak istedim” diye konuştu.
Sadece yönlendirdim
Mikail Işık’ın babası Alaaddin Işık da elektrikli ürünler tamircisi. Işık “Ben elektrik ustasıyım. Ayrıca mekanik işlerle de uğraştığım için Mikail benden yardım istedi. Ben sadece Mikail’i yönlendirdim. Elimden gelen desteği verdim. Zaten bu yönüyle iyi bir beceriye sahip. Aslında çok da büyük bir destek verdiğim söylenemez. Çünkü birçok konuya bir çok detaya hakim. Mikail bu işin okulunu okuyor, teknik bilgisi çok iyi. Mikail bu tür işlere hevesli olduğu için bu yönüyle büyük bir becerisi var” dedi.